art Achterberg

25-jarig jubileum Art Achterberg

Feest bij Achterberg Schilders & Onderhoud vandaag. Art Achterberg is precies 25 jaar betrokken bij het bedrijf. In een kwart eeuw tijd zag hij zijn eenmanszaak uitgroeien tot een florerende organisatie met een hecht team.

“Exact 25 jaar geleden schreef ik Achterberg Schilders in het handelsregister in”, steekt Art van wal. “Ik werkte destijds al bij ons familiebedrijf in Veenendaal, maar ik was – als 21-jarige – eigenwijs en wist alles beter, dus ik begon voor mezelf.” Die eerste periode was het flink aanpoten, en de steun van zijn vrouw Arianne was hard nodig. “Er waren momenten dat er niet eens genoeg geld op de rekening stond om eten voor ons gezin te kopen.” Tijden zijn veranderd, want in 25 jaar tijd groeide de eenmanszaak die Art destijds inschreef uit tot een mooi bedrijf met 70 werknemers en een enorme diversiteit aan opdrachten. “Een jaar na de start nam ik mijn eerste personeelslid aan. De daarop volgende jaren verhuisde het bedrijf meerdere keren en kwam er elk jaar één personeelslid bij.”

Duurzame relaties

Veel collega’s werken al lange tijd bij het bedrijf en ook met een groot deel van de huidige klanten werkt Achterberg al decennia samen. Die duurzame relaties zijn typerend voor het bedrijf. “Bouwbedrijf Kreeft was bijvoorbeeld de eerste aannemer die mij werk gunde. Met hen werken wij nog altijd prettig samen en dat geldt inmiddels voor de meeste lokale aannemers.” Naar eigen zeggen heeft Art veel geleerd in de jaren bij Achterberg Schilders & Onderhoud. “Het belang van oprechte interesse en betrokkenheid voelen voor onze klanten bijvoorbeeld”, noemt hij. “Ik haal energie uit duurzame relaties bouwen met klanten en ik doe altijd mijn best om actief met ze mee te denken. Samenwerking is voor ons enorm belangrijk.”

Toekomstgericht

In 2010 werd het oorspronkelijke familiebedrijf bij het bedrijf betrokken en enkele jaren geleden verkocht Art het bedrijf aan Coen Blees. “Nu bouwen we samen, met inmiddels meerdere bedrijven bij ons aangesloten – onder andere Johan Jansen, Van Slooten en Garant Schilders -, aan een toekomstgerichte organisatie met een focus op totaalonderhoud en renovatie. We zetten ons ook steeds meer in voor verduurzaming van woningen en panden.”

Techniek

Begon Art met niet meer dan een typemachine, antwoordapparaat en een fax, nu investeert het bedrijf in de juiste materialen om klanten nog beter te kunnen bedienen. “Ook mijn eigen rol veranderde doorlopend. Ik begon als schilder en glaszetter, maar schakelde – toen er wat meer personeel in dienst was – over naar taken als planning, administratie en sales. Nu hebben we 14 mensen op kantoor en kan ik me volledig toeleggen op wat ik het liefste doe: bellen en koffie drinken”, grapt Art. Hij vervolgt: “Dit geeft mij rust en ruimte om nog meer toegevoegde waarde te leveren voor onze klanten. Om echt de juiste oplossing voor ze te vinden, kansen te zien, contacten te verdiepen en verder te bouwen aan ons bedrijf. Over nog eens 25 jaar hoop ik dat we nog verder zijn gegroeid, een nog breder dienstenpakket aanbieden en landelijk werken.”

Hij glimlacht: “Ons familiebedrijf, dat in Achterberg Schilders & Onderhoud is opgenomen, is in 1923 gestart door mijn opa. Oorlogen, dieptepunten en crises heeft hij meegemaakt en elke keer vond hij weer een weg om er sterker uit te komen. Als hij nu het hechte team zou zien dat we zijn en zou zien dat er – bijna 100 jaar later – 55 bedrijfswagens met de familienaam rondrijden, dan zou hij apetrots zijn. En dat ben ik ook. En dankbaar.”