Werkstage bij Achterberg Schilders

Vanaf 1 februari komt immigrant Alaa Alachmar het team van Achterberg Schilders uit Ede versterken. Alaa is gevlucht uit Damascus (Syrië) enkele jaren geleden en woont nu ruim één jaar in Nederland. Als onderdeel van het inburgeringsproces heeft ROC A12 hem geholpen bij het vinden van een werkstage bij het familiebedrijf Achterberg Schilders uit Ede.

Alaa is de eerste ‘student’ van ROC A12 in Ede die tijdens zijn inburgering concreet aan de slag gaat in zijn oorspronkelijke beroep. Juliette Zwijnenburg (projectleider ROC A12) zegt hierover:

“Naast Alaa zijn we nu ook met een aantal andere student immigranten bezig om ze de gelegenheid tot werk te bieden. Voor immigranten is werken vaak ook een ‘versneller’ van het inburgeringsproces en voor alle partijen werkt dat alleen maar positief.”

Altijd al schilder geweest

Alaa is in zijn geboorteland altijd al schilder geweest. Hij heeft ervaring met schilderwerk in Syrië en ook in Dubai. Hij wil graag zijn oorspronkelijk beroep weer gaan uitoefenen hier in Nederland. Het gaat goed met zijn inburgering en het ziet er naar uit dat hij zijn inburgerexamen zeker gaat halen.

Inburgering bij ROCA12

Alaa volgt een inburgeringcursus op het ROC A12 in Ede en wordt daar begeleid door Juliette Zwijnenburg. Leren schrijven, lezen, spreken en luisteren is onderdeel van de inburgering, net als kennis van de Nederlandse samenleving en oriëntatie op de arbeidsmarkt. Het doel van de inburgering is uiteindelijk om mensen aan het werk te krijgen, zodat ze echt onderdeel kunnen worden van de Nederlandse maatschappij.

“Wij zijn echt heel erg blij dat Achterberg Schilders meteen zo positief reageerde op de werkstage voor Alaa. Dit soort ondernemers hebben we meer nodig in de regio. Alaa zelf was ook zo trots als een pauw met zijn nieuwe bedrijfskleding van Achterberg.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Om vluchtelingen of immigranten te integreren in de Nederlandse samenleving is ook hulp nodig van bedrijven en ondernemers. Dat is ook de reden waarom Achterberg Schilders meteen inging op de vraag voor een werkstage voor Alaa. “Als lokale onderneming hebt je een verantwoordelijkheid voor je omgeving en daar willen wij als Achterberg Schilders graag voor staan. Door Alaa te helpen aan een werkstage hopen we een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven in onze regio.”