Dirk Veldhuizen helpt kinderen in Gambia

“Kun je ons het echte Gambia laten zien?” vroeg Dirk aan een zwembadmedewerker van het zonnige resort in Gambia waar hij samen met zijn vrouw op vakantie was. Het was een welverdiende vakantie na een pittige periode, waarin Dirk zijn moeder 9 maanden lang tot aan haar overlijden had verzorgd. “Wij moesten nodig op adem komen. Toch wilden we niet in de luxe van het resort blijven hangen. We wilden zien hoe het er echt aan toegaat in het land.” De zwembadmedewerker liet zich overhalen en nam hen mee. Op wat ze buiten de poorten van het resort aantroffen waren ze niet voorbereid. “Slechts 5 minuten van het resort zagen we kinderen – naakt – op een vuilnisbelt naar eten zoeken. Als je dat ziet, dan schieten de tranen je in de ogen”, zucht Dirk. “We wisten allebei direct: dit moet anders en wij gaan ons daarvoor inzetten.”

Sindsdien zetten Dirk en zijn vrouw zich met ziel en zaligheid in voor het Afrikaanse land en haar inwoners. “We hebben een waterput geslagen, zamelen kleding en spullen in en verschepen die via een stichting naar Gambia. Ook steunen we een ziekenhuis en een school. Een Gambiaanse partner zorgt dat alle ingezamelde spullen op de juiste plaats terecht komen. Hij houdt de boekhouding bij, zodat wij precies kunnen zien wat waar naartoe gaat. 65% van de bevolking is jonger dan 14 jaar oud. Dat maakt het heel moeilijk om een land op te bouwen. Onderwijs is daar zo belangrijk, vooral meisjes hebben het moeilijk.” Twee keer per jaar bezoekt het echtpaar Gambia, om zelf eten, kleding en medische hulpmiddelen te verspreiden. “Wij financieren onze reizen en inspanningen allemaal zelf, zo weten mensen die ons werk steunen dat er geen cent aan de strijkstok blijft hangen.”

De coronacrisis heeft het transport tijdelijk opgeschort. “Onze opslagruimte ligt vol. We hopen dat er snel weer spullen richting Gambia kunnen.”
Dirk stond aan de wieg van Achterberg Schilders en werkte 22 jaar lang bij het bedrijf. Eind maart ging hij met pensioen. “Ik was de eerste schilder die werd aangenomen. Het is zo’n sympathiek bedrijf en mijn band met het bedrijf is logischerwijs heel sterk. Art en Coen steunen ons werk al jaren en blijven dit de komende jaren doen. Nu ik ben gestopt heb ik meer tijd om aan mijn vrijwilligerswerk voor Gambia te besteden en kan ik nog meer doen. Daar zie ik naar uit.”

Helpt u mee?

Ook wat doen, en Dirk en Hanny een handje helpen met hun mooie werk? Ga dan eens door de spullen die u klaar had staan voor de vrijmarkt op Koningsdag. Nu deze zijn afgelast, wilt u ze delen met mensen en kinderen die ze heel goed kunnen gebruiken?

Denk aan:

  • Kleding en schoenen (ook voetbalkleding en voedbalschoenen vallen goed in de smaak)
  • Speelgoed (inclusief educatief speelgoed en puzzels)
  • Lesspullen (denk aan stiften, pennen, kleurboeken en papier)
  • Medische hulpmiddelen (verbandtrommels en andere materialen)

De opslag van Dirk is door de coronacrisis vol, maar bij Achterberg slaan wij de spullen graag op tot de transporten richting Gambia weer op gang komen. Wanneer kunt u uw spullen bij ons inleveren?
Breng uw spullen zaterdag 25 april bij Achterberg Schilders, tussen 9h en 12h in de ochtend, Bonnetstraat 22a in Ede.

Wij zorgen vervolgens dat ze met het eerst volgende transport richting Gambia mee gaan.