Renovatie schilderwerk Jonahuis Arnhem

In opdracht van bouwbedrijf Kreeft uit Ede hebben wij dit project uit mogen voeren. Het JONA-huis in Arnhem is een opvanghuis waar jongeren met uiteenlopende problemen welkom zijn. Denk aan onder andere problemen in de gezinssituatie, met financiën of met verslaving. Het pand waarin het JONA-huis is gevestigd is van oorsprong een prachtig historisch gebouw. Om verval en verdere beschadigingen te voorkomen, was het pand toe aan een grondige renovatie. Vanwege de historische status van het gebouw was het renovatiewerk bijzonder complex. Elk detail van het historische pand moest perfect in de oude staat worden teruggebracht. Wij mochten in dit proces het schilderwerk verzorgen. Het werd uiteindelijk een langdurig project waarin meerdere partijen, zoals architecten en bouwbedrijven, met elkaar hebben samengewerkt.

In het JONA-huis hebben wij zowel binnen als buiten schilderwerk verricht. Buiten zijn bijvoorbeeld de gootlijst, de waterlijst, de ossenogen en de kozijnen geschilderd in een gele oker kleur. Deze kleur is afkomstig van het merk Boonstoppelverf, dat gespecialiseerd is in monumentale en authentieke verfkleuren. Daarnaast zijn alle ramen en deuren, het balkon en het hekwerk in de tuin voorzien van de historische verfkleur standgroen van Herfst & Helder. Standgroen wordt soms ook wel monumentengroen of grachtengroen genoemd. De verfnaam is afkomstig uit 1830 waar het pigment Bremergroen werd gemengd met standolie als bindmiddel. De combinatie van deze twee klassieke verfstoffen zorgen voor een langdurige kwaliteit. Het binnenwerk bestond uit het verven van de plinten, muren, plafonds, deuren en deurposten. Tot slot is ook al het pleisterwerk aan de buitengevel door ons onder handen genomen. Het is een mooi en bijzonder project geweest en we zijn blij met het eindresultaat.

JONA staat voor Jongeren Onderweg Naar Anderen. De instelling is onderdeel van de RIBW Arnhem & Veluwse Vallei, tevens ook opdrachtgever van de renovatieopdracht. RIBW staat voor Regionale Instelling voor Beschermend Wonen en zij begeleiden mensen met een psychiatrische achtergrond of ernstige psychosociale problemen bij wonen, werken en leven.